Recepten

BOLO DE CANELA - KANEELCAKE

4 eieren
1 tas ruwe rietsuiker
1 tas zachte olijfolie
1 tas melk
1 theelepel kaneel
3 tassen meel, eventueel gezeefd
1 tas gemalen amandelen
1 theelepel bakpoeder

De eieren met de olie op kamertemperatuur vermengen, de suiker toevoegen en tot schuim slaan - daarna melk en kaneel eronder mengen - meel, bakpoeder en amandelen voorzichtig eronder roeren, zodat een glad deeg ontstaat.

De deeg in een ingevette cake-vorm doen.  Ongeveer anderhalf uur bij 140° bakken in de zonneoven, die vooraf tot minstens 120° opgewarmd werd.  De cake blijft door de olijfolie bijzonder vers in een doos of in alufolie.


CALDO VERDE - GROENE GROENTESOEP

 250 gr spinazie of snijbiet (of kool)
500 gr aardappelen
1 grote ui
4 eetlepels olijfolie
100 gr chorizo-worst
200 ml water



De snijbiet of de spinazie wassen,  van stelen ontdoen en fijn snijden in reepjes - aardappelen schillen en in stukjes snijden - ui snipperen.

De olijfolie in de (zwarte) pot doen en de ui erin stoven - de aardappelen en de stengels van de snijbiet toevoegen en kort laten meestoven - het water toevoegen en ongeveer 1 uur laten koken op de parabool.

Op het einde de gesneden snijbiet of spinazie toevoegen en nog 10 minuten verder laten koken.

Zout, peper en muskaatnoot - dan de worst in schijfjes toevoegen.  Aanlengen met water.  Opdienen met maïsbrood.


FRANGO FERNANDA - KIP OP FERNANDA'S WIJZE

1 grote kip in 6 tot 8 delen gesneden
zout, peper en paprikapoeder
2 uien
3 tomaten
1 teen knoflook
3 eetlepels olijfolie
1 laurierblad en 1 bos gladde peterselie
1/4 liter rode wijn


De kip kruiden - de uien snipperen - tomaten pellen en de zaden verwijderen, in blokjes snijden - de knoflook en de peterselie snijden.

De kip in een hoge pot met olijfolie aanbraden - uitnemen en de groenten (ui-tomaat-knoflook) stoven in het braadvet.  De kippe-delen terug leggen, laurierblad toevoegen en met rode wijn overgieten.

Extra zout en peper toevoegen, afdekken, en 1 1/2 uur laten braden op de parabool.  Goed toedekken om spatten te voorkomen.

Aardappelschijfjes in olijfolie braden in de zonneoven gedurende ongeveer 1 uur ...


POSOLE - MEXICAANSE STOOFPOT
(kan met kip - kalkoen - goulash - kookworst)

1 kg vlees - 1 doos kidneybonen
2 gesnipperde uien - 5 kleingehakte tenen knoflook
1 groene paprika geschild en fijn gesneden
1 doos tomatenblokjes of 3 verse tomaten
1 tas groentenbouillon
1 theelepel chilipasta - 2 theelepels gemalen komijn
1/2 theelepel cayennepoeder - 1 theelepel oregano
1/2 theelepel tijm - 1 tas koriander (op het einde !!!)


De uien stoven en de andere groenten en kruiden toevoegen.  Het vlees in kleinere stukjes erboven leggen en laten stoven.  Ongeveer 2 uur met de parabool of 3 uur in de zonne-oven.

Opdienen met rijst of couscous.


TAJINE MET LAMSVLEES

De marinade voor het lamsvlees (Chermoula)
4 teentjes knoflook, fijngehakt
40 gr verse gember of 2 eetlepels gembersiroop
1 rode chilipeper gehakt, zonder zaadjes
1 theelepel zeezout
1 bosje verse koriander, gehakt
1 bosje verse bladpeterselie, gehakt
3 theelepels gemalen korianderpoeder

3 theelepels gemalen komijn
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels donkere, vloeibare honing
het sap van 1 citroen, vers geperst

alles mengen en er het lamsvlees (schouder of stukken)
mee inwrijven
(bij de marokkaanse  slager vragen naar speciaal voor tajine)


Het vlees wordt bereid op de parabool : aanbraden in geklaarde boter (ghee).  Dan hebben we nodig :

250 gr pruimen, geweekt
250 gr vijgen , geweekt of verse vijgen, doorgesneden
3 eetlepels oranjebloesemwater - 2 eetlepels donkere, vloeibare honing - 1 rode paprika kleingesneden
2 zoete aardappelen in schijven gesneden - 2 wortels in schijven gesneden

De uien in de boter laten stoven en de rest van de marinade toevoegen.  Pruimen, vijgen, paprika, wortels en zoete aardappelen even laten opwarmen in de pan.  Vlees toevoegen, 200 ml water, honing, zout en peper.

In de zonne-oven alles in de tajine-pot (met deksel !) en 2 uur laten stoven.  Op het einde pas de verse peterselie en koriander, alsook het oranjebloesemwater toevoegen.

Voor een couscous-begeleiding : 200 ml water op de parabool koken.  Dan de couscous met 1 eetlepel olijfolie drenken en er het kokende water overgieten.  Laten intrekken.