dinsdag 31 mei 2011

Dit was de maand mei 2011 voor de zonne-kok

De zonnigste lente aller tijden ... en uitgerekend vandaag, de allerlaatste dag van mei, regent het "werkelijk" - voor de eerste keer hier in 2 maand.  Er zijn heel wat nieuwbakken vogeltjes hier in de haag die nogal opkijken, denk ik.  Nooit gezien ...

Er waren in mei 11 zeer goede dagen, 6 zozo dagen, en 10 dagen daarvan hebben we benut.  Voor 2011 zijn dat dan in het totaal 30 + 11= 41 prachtige dagen.

Wat hebben we dan allemaal met de zon kunnen koken en bakken ?

3 kg aardbeienconfituur en 2 x 3 potjes rozenconfituur
1 risotto met zalm en asperges
1 soep van waterkers met aspergevocht
3 x muffins en 1 x kaneelcake
2 speltbroden en 1 krentenbrood
1 x aardappelen gekookt en 3 x aardappelen gebakken
2 x kippeboutjes, waarvan 1 x in braadzak
1 soep "caldo verde"
1 x spaghetti en 1 x spaghettisaus
2 x groenten mediterraan
1 x tajine lam
3 à 4 liter water voor diverse dranken en bereidingen
en ontelbare malen restjes opgewarmd

De receptjes ?  Die staan niet alleen in dit boek, maar die vind je ook hier !


Opgelet : de geplande demo op 3/6 gaat NIET door, er komt er wel een eind juni !

En mocht je het nog niet gezien hebben, hier onze 8 minuutjes bij TVL Nederland.

zondag 29 mei 2011

Vragen van lezers over potten en pannen en meer ...

Voor sommige mensen is het misschien moeilijk om te vatten dat de zonne-kookprocessen anders lopen dan bij koken op gas of elektriciteit... eerlijk waar, ook ik heb daar in de aanvangsperiode zo mijn bedenkingen bij gehad.  Er brandt niets aan, ook al gebruikt men beduidend minder water dan normaal - nu ja, wat is normaal ?

Als ik bvb. soep maak op de parabool, dan begin ik met ajuin in wat olie aan te braden, en dan gaat het verder, zoals anders, maar met minder water.  Dat vul je dan bij op het einde van de kooktijd.  Niets moeilijks dus...

Bij aardappelen kook je ook met zeer weinig water, het is bijna als stomen. Groenten bevatten zelf ook veel vocht en dat komt ook vrij bij het kookproces.

Onze potten zijn eerder van de goedkopere soort.  Mat zwart aan de buitenkant, of volledig uit zwart blik.  Geen dik staal om de kooktijd niet onnodig te verlengen, en men vindt hier en daar in de supermarkt of in de Aveve allerlei versies : kookpotten, braadpannen, braadslee, cake-vormen...

In de oven kan men eigenlijk ook de silicone bakvormen - die meestal blauwe en slappe dingen - gebruiken. De pot type mossel-kookpot is wel een goed voorbeeld, binnenkant kan die rustig wit zijn.

 

 

De handvaten verbranden evenmin als bij conventioneel koken, maar je moet wel altijd pannenlappen gebruiken, want heet worden ze wèl ! Bij de plaatsing op de parabool van een pan met steel moet die steel wèl naar voor gericht zijn, dan is hij uit het brandpunt.

We koken wel water, meestal op de Pentagon Star en gieten dan het al kokende water over de groenten... dat spaart tijd.

Voor de afwas kan men inderdaad ook water warmen met de zon, een prima idee van Maman Verte, we gaan dit ook toepassen... we hebben sowieso geen stroom-verslindende vaatwasser in huis !

Of het praktisch is voor een wasmachine weet ik niet, té ingewikkeld maak ik het liefst ook niet... de hoeveelheden die men dàn nodig heeft, die zijn daar ook veel groter. Voor een kleine handwas lukt het natuurlijk zeker.

Voor de liefhebbers van ludieke oplossingen : op de volgende foto zie je dat we het droogrek gebruikt hebben om de vers gemaakte pasta te drogen...

woensdag 25 mei 2011

Koken met de zon heet nadenken

Liep er weer een recordberichtje binnen op Google Nieuws : vandaag, 25/5/2011, staat het al vast dat dit de zonnigste lente is ooit.  Nog een record...

Maar dus eentje met een positieve zijde - ik spaar een hoop elektriciteit, en met een negatieve zijde - ik betaal me blauw aan sproei-water.  Maar zonder groenten geen koken !


Vandaag hebben we erwten en worteltjes gemaakt op de parabool, heel klassiek.  We trokken een in de weg groeiende aardappelplant uit en kijk, er hingen heel veel mooie knolletjes aan.


En dus gingen de erwtjes en de worteltjes in de hooikist, en de aardappelen met héél weinig water op de parabool.  Nog geen 15 minuutjes later waren ze gaar.


Ondertussen bereidden we twee broden voor, speltbroden.  De eerste was echter nog niet helemaal doorbakken, en de tweede was al gerezen.


En toen gingen we in de fout : we dachten dat we de twee broden dan samen in de oven konden steken.  Maar de temperatuur zakte té veel en het ene brood kon niet meer verder doorbakken, en het tweede kwam niet in vaart.  En dus hebben we het eerste even laten doorbakken in de gewone oven.

En wat hebben we dus geleerd vandaag ?
Haast en spoed zijn zelden goed ...
Volgende keer meer tijd voorzien tussen de twee broden dus.
En nàdenken doe je beter vooraf.

maandag 23 mei 2011

De zelfbouw-zonnekoker in een lentetest : 167 ° C

Aha, onze zonnekokers doen het dus lekker goed.  Maar laat je niet misleiden door die status per kwartier : je hoeft er helemaal niet zo druk mee bezig te zijn.  Eigenlijk heb je per gerecht drie minuten nodig.  Eén minuut om het gerecht in de koker te doen, één minuut om hem eruit te halen en één minuut om de koker af en toe naar de zon uit te richten.

Vandaag hebben we de soep gewarmd, aardappeltjes gebakken, kippeboutjes in bakfolie in de oven klaargemaakt.

 

Wat later nog eens 4 glazen rozenjam.  En dan voor het avondeten de rest van de spaghetti + saus van gisteren.

Maar parallel hebben we onze zelfbouw "Pentagon Star" getest.  In leegloop, dus zonder gerecht.  In de pot zit enkel onze oventhermometer.  Tot hiertoe hebben we de zelfbouw-koker enkel gebruikt om wat water te koken voor de thee of zo,  maar nu willen we het toch wel weten : wat kan deze koker aan in de maand mei ?


En wel zoals het hoort, dit keer met braadfolie rond de pot. Die braadfolie had ik nog niet in februari, bij de "wintertest", waar de "Pentagon Star" 120° haalde.  Bij een speciaalzaak voor horeca-materiaal heb ik de folie dan toch nog gevonden.  Niet makkelijk.  De Amerikanen gebruiken meestal braadzakken, en dan liefst voor kalkoenen (think big), maar ook die vind je niet meer zomaar in de supermarkt.


Waarom die folie ? Wel, ten eerste blijft de temperatuur nogmaals "opgesloten", en daarenboven neemt de folie de windgevoeligheid nog eens weg.  Hierdoor wordt de koker nog een beetje meer hybride tussen de parabool en de box-oven.  De folie, dichtgebonden natuurlijk, doet hier dienst als oven.



En het resultaat ?

09:30 - 132°
10:00 - 145°
11:45 - 161°
13:00 - 167°

Trek daar overal zo'n 15° af en je hebt de temperaturen "onder belasting".  Wèl moet je ermee rekening houden dat je hier eerder voor 2-3 personen kookt en niet voor 4-5, zoals bij mijn andere toestellen.

Een zeer goede koker dus toch en, nog niet zolang geleden ontdekt, hij past perfect op de stoel, en dan kun je door de stoel te kippen heel goed zien hoe de zon reflecteert en dus hoe je hem moet regelen.

En regelen vergt iets meer inspanning als bij de andere paneelkokers, er zijn namelijk drie touwtjes die de hoogte, de neiging en het grote voorblad in de breedte regelen.

Het grote voorblad maakt dat de koker al heel sterk op een parabool gelijkt, het vangt daarenboven heel lage zon op, en dat verklaart de prestaties in februari.

Had ik nu nog een beter reflecterend materiaal, dan kon ik er misschien wel nog een graad of tien meer uithalen.  Maar ja, dit is klagen op hoog niveau.

Geef toe, niet slecht voor een zelfbouw !  My favourite.  Tot hiertoe.  We bouwen deze koker graag samen met jullie : lees dit hier.

Ik heb ook nog een paar plannen liggen voor de volgende winter...

zaterdag 21 mei 2011

Marathon met de zon

We zijn omsingeld vandaag.  Van een kermiskoers.  We zitten vast.  Maar de zon schijnt ...

08:15  We stellen de oven op en laten hem opwarmen
08:30 De oven brengt 77° - we stellen nu ook de parabool op
08:45 De oven haalt nu 95° - we stellen onze zelfbouw - Pentagon Star paneelkoker op
09:00 107° in de oven en we beginnen de uitjes te stoven op de parabool, na 10' zijn die al klaar
09:15 We beginnen aan de cake : de "Bola de Canela"
09:30 De portugese kaneelkoek gaat in de oven en dit bij 125°


09:45 Water voor de koffie gaat in de Pentagon Star.  In de oven rijst de cake bij 115°.


10:00 De cake bakt rustig verder bij 120°


10:15 De soep "Caldo Verde" is in de maak.  Er komt nu nog kervel bij.



10:30 De soep is klaar en verdwijnt in de hooikist. In de oven dampt het nu bij 135°.


10:45 De cake ruik je al, de thermometer wijst zo'n 144° aan.


11:00 Het water is klaar voor de koffie
11:15 De cake is klaar en gaat er nu uit - prima uitgebakken



11:30 De oven haalt 150° in leegloop, de rest van het water wordt terug opgezet


11:45 Room en chorizo gaan in de borden en de soep wordt erover gegoten


12:00 De oven haalt nu 156° in leegloop en de drie toestellen staan mooi in de rij.


12:15 De spaghettisaus gaat in de oven die prompt van 162° naar 135° zakt.


12:30 Het water voor de spaghetti gaat op de parabool, we beginnen met de deeg voor het brood.
12:45 Het water kookt en de spaghetti gaat erin


13:00 Brooddeeg klaar, spaghettisaus bij 140°, de volkorenspaghetti duurt ietsjes langer
13:15 De spaghetti is gaar
13:30 We kunnen eten !


13:45 De oven haalt in leegloop 150°
14:00 Nu zelfs 160° - tijd voor de afwas - in de Pentagon Star kookt het water voor de thee


14:15 Het brood, met rozijnen, zit in de oven en begint lekker te rijzen, 138°


14:30 Het brood is nu goed gerezen, 142°


14:45 Tijd om de cake te proeven en de appelthee erbij.  Heerlijk.




15:00 Het brood ziet er heel goed uit - 145°


15:15 We strijken het brood in met eigeel.  De temperatuur zakt naar 135°.


16:00 Het brood is klaar en dus halen we het er uit.


16:15 Genoeg voor vandaag !

dinsdag 17 mei 2011

Het is even rustig geworden met de zon

Bijna was ik vergeten de tajine van lamsvlees met vijgen en dadels te documenteren.  Hier dan toch nog een aandenken :



Wat de media betreft.  We zijn niet zeker dat de demo van 3/6 door zal gaan, we hebben geruchten gehoord, waarbij de dag naar september zou verschoven zijn.

We weten ook nog niet wanneer VTM de reportage gaar uitzenden.

Wèl waren we gisteren "live" op TVL Nederland.


  Hier een paar beelden uit de studio's van TVL Nederland in Roermond.  Binnenkort krijgen we dan toch een DVD van de opname, en mogelijks kunnen we binnenkort een link geven naar de opname op de site van TVL.


Geduld dan maar.  Ook goed nieuws : Lowimpactman waagt zich aan de eerste kookoefeningen ...

vrijdag 13 mei 2011

Nog meer speelgoed met de zon

Net iets meer dan half bewolkt vandaag, de zonneoven heb ik weer moeten binnenhalen.  Het heeft pakweg in de laatste 2 maanden zowat 3 mm geregend, we zijn een paar maal uitgeroepen tot de warmste plek in Europa.  In de buurt zijn een paar honderd ha natuurgebied afgebrand.

En dus hopen we eigenlijk elke dag dat we een tijdje niet met de zon kunnen koken.  Maar ook vandaag houden de wolken het bij een dreiging.  Is dat allemaal nog normaal ?  Mei, koel en wak ...

Genoeg geklaagd, hier is weer wat voer voor de kleine in ons :



Nog een set voor jonge experimenteerders.  Een mini-zonneoven.  En een mini-boiler.  Vooral mooi omdat ik nu zowel een kindvriendelijke parabool als een zonneoven heb, en dus kunnen we beide toestellen aanschouwelijk voorstellen.  Er is zelfs een thermometertje aan de binnenkant van de oven, dat aangeeft wanneer de 70 ° C bereikt zijn.



Ha, en hier heb ik nog een zonnepaneeltje met lamp bovengehaald.  En het werkt nog, ondanks het feit dat het 2 jaar niet gebruikt werd.  Net opgeladen.



Hier brandt de lamp !  Er zitten 12 LED's in verwerkt. Goed voor een tuinhuis of een serre bvb.


zondag 8 mei 2011

Artikel over koken met de zon in "De Limburger" - Nederland




Onlangs verscheen in "De Limburger" - Nederland - het artikel van Roy Simoen, van de Redactie Limburg XL - samenwerkingsverband dagblad de Limburger/ Limburgs dagblad en Het Belang van Limburg in Hasselt.


"Koken op zonne-energie"

De samenwerking tussen Belgisch en Nederlands Limburg is werkelijk verrassend.   Op maandag 16 mei e.k. ben ik live te zien op TVL - Nederland (vanaf 14 uur ) en in augustus voor een tweede keer op TVL - België.



De uitzending op VTM komt mogelijk eerst volgende week.

zaterdag 7 mei 2011

Hoe het gerecht heet ? We zullen er eens over nadenken.

Het is al begin mei en we moeten de parabool al heel sterk kippen want de zon staat heel hoog vandaag.  Het is veel te warm en daarom is de rest zonder woorden ...


OK. We noemen het "De Hemel Op Aarde"